Významná rekonstrukce v pivovaru Svijany

Varna je srdcem každého pivovaru. To svijanské potřebuje po třinácti letech opět posílit, aby mohlo do pivovaru pumpovat dostatek mladiny pro výrobu stále oblíbenějšího svijanského piva. Další velký investiční projekt Pivovaru Svijany zvýší kapacitu varny téměř dvojnásobně a její obsluha už nebude muset pracovat i přes víkendy a svátky. Práce budou zahájeny v průběhu letošního roku a vyžádají si náklady přes 120 milionů Kč.
„Ani v tomto případě se rozšířením nijak nezmění vlastní výrobní postup svijanského piva, jen se kapacita výroby přizpůsobí stále rostoucí poptávce. Stejně jako na jiných úsecích při rozšiřování kapacity vždy pouze zvyšujeme počet nádob, abychom mohli zaručit stále stejnou kvalitu a chuťový charakter našeho nepasterovaného a na otevřené spilce kvašeného piva. Chceme totiž bez výhrad dostát našemu mottu ‚Naše pivo je jiné tím, že je stále stejné‘,“ přibližuje charakter prací sládek Petr Menšík. „V podstatě tak za tímto účelem stavíme druhou, úplně stejnou varnu.“
Celá velká investiční akce je rozdělena do osmi dílčích projektů, které se řeší odděleně. „Zatím byla ukončena první dvě výběrová řízení: na vlastní varné nádoby, které vyhrála německá firma Ziemann, a na stavbu, kterou provede firma Termil s.r.o. z Jablonce nad Nisou. Momentálně řešíme dodavatele pro dalších šest projektů: separaci kalů a chlazení mladiny, mechanickou montáž, elektrickou montáž, řídicí systém, strojní chlazení a pomocné nádoby. Půjde-li vše podle plánu, stavební práce budou zaháleny letos v létě, nádoby se začnou instalovat v říjnu a celá varna bude v plném provozu v dubnu příštího roku,“ informoval sládek.
„Celkem jsme jen za posledních deset let včetně tohoto projektu do rozvoje pivovaru investovali více než půl miliardy Kč. Cílem všech rozvojových akcí bylo uspokojit poptávku po našem tradiční technologií vařeném pivu a zajistit co nejekologičtější provoz pivovaru. Nejvíce z této částky, rovněž něco přes sto milionů Kč, si vyžádalo zprovoznění ojedinělé stáčecí linky nepasterovaného piva do plechovek v roce 2017. Další prostředky pak plynuly například do rozšíření spilky, inovativní stáčecí linky piva do sudů, částečný přechod na solární elektřinu a řady dalších dílčích projektů,“ uvedl k tomu ředitel pivovaru Roman Havlík.
Na dva rmuty
Ve varně se za pomoci celé řady přirozeně probíhajících fyzikálních a biochemických pochodů vyrábí základ budoucího piva – mladina. Různé pivovary k tomu využívají různé postupy; Svijany zůstávají věrné pro české pivo typickému dekokčnímu způsobu rmutovaní na dva rmuty. Při něm se slad po vyčištění a drcení ve správném poměru smíchá s vodou z vlastních vrtů, čímž vzniká tzv. vystírka. Ta se pak již pod názvem rmut zahřívá na různé teploty, při nichž se pomocí sladových enzymů mění ve sladu obsažený škrob na jednodušší cukry. Celý tento proces probíhá ve vystírací a rmutovací pánvi a pokračuje ve scezovací kádi, v níž se odděluje cukerný roztok (sladina) od mláta. Vzniklá sladina se pak v mladinové pánvi vaří s chmelem přidávaným postupně v několika dávkách. Výsledná horká mladina se poté zchlazuje a postupuje do další fáze výroby – kvašení, která ve Svijanech jako již jediném větším pivovaru probíhá v otevřených kvasných kádích na spilce.
Ve varně je současně rozpracováno několik várek, každé dvě hodiny ji opouští jedna várka mladiny připravena pro kvasný proces. Rozšířením varny a přistavením druhé mladinové pánve, vystírací pánve, rmutovací pánve a také scezovací kádě se ve Svijanech zvýší kapacita uvařené mladiny téměř dvojnásobně. „Dokončíme tak dlouho plánovanou druhou etapu rozšíření varny, která je nutná pro to, abychom mohli i do budoucna vyrábět dostatek piva stále stejnou tradiční technologií a ve stále stejné kvalitě. A je to dobrá zpráva nejen pro naše zákazníky, ale i pro obsluhu varny, která již nebude muset pracovat prakticky po celý rok i přes víkendy,“ uzavírá svijanský sládek.
zdroj a foto: TZ Pivovar Svijany