Kefírové mléko z Valašska s kurkumou – zimní koktejl na podporu imunity
Jak si vychutnat pravou zimní atmosféru ve zdraví a s úsměvem na tváři? Mlékárna Valašské Meziříčí přichází s tipem na super rychlý koktejl plný zdraví. Výborně chutná a jeho příprava zabere opravdu jen pár minut. Výsledkem je zdravý kefírový nápoj s kurkumou a pepřem. Kurkuma (Curcuma longa) má kořeny v tradiční, především ajurvédské a tradiční čínské medicíně. Zde byla využívána po tisíce let jako silné protizánětlivé a léčivé koření. Kurkuma významně podporuje trávení, detoxikaci jater, hojení ran, a dokonce podporuje funkci mozku. Hlavní složkou kurkumy je kurkumin, ten má typicky zlatou barvu, ale i většinu zdravotních benefitů. Kurkumin patří mezi polyfenoly a disponuje silnými léčivými vlastnostmi. Má schopnost bojovat proti různým druhům bakterií, virů a plísní, což může podpořit imunitní systém a ochranu proti infekcím. Ve spojení s kefírovým mlékem z Valašska nemůže být Vaše volba na podporu zdraví organismu v zimních měsících lepší.
Kefírové mléko s kurkumou:
Ingredience:
- Kefírové mléko nízkotučné 1 ks (lze použít i Acidofilní mléko plnotučné nebo Valašskou kyšku)
- Špetka pepře (dle chuti)
- Špetka soli (dle chuti, lze vynechat)
- 1/4 lžičky kurkumy (víc kurkumy znamená výraznější hořkost – dolaďte podle sebe)
Postup:
Všechny ingredience dle chuti smícháme a můžeme podávat. Za minutku je hotovo. Ingredience vyjdou na dva nápoje.
Kefírové mléko nízkotučné
Kefírové mléko nízkotučné obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie. Obsahuje 1,1 % tuku. Mlékárna Valašské Meziříčí vyrábí jak Kefírová mléka, tak Acidofilní mléka s probiotickými kulturami, ochucená i neochucená. Kefírové mléko nízkotučné se dobře hodí po celý rok nejen k osvěžení, ale také do studené kuchyně. Řadí se k nízkotučným produktům, tudíž jsou vhodné pro udržení zdravého životního stylu a štíhlé linie. Velkou výhodou je praktický znovu uzavíratelný uzávěr, který umožňuje kefír zabalit i na cesty a lze jej tak konzumovat během celého dne. Doporučená cena výrobku je 23,90 Kč.
Recept lze připravit i z dalších výrobků mlékárny, a to Valašské kyšky či Acidofilního mléka.
Acidofilní mléko plnotučné
Je kysaný mléčný výrobek, který obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie. Obsahuje 3,6 % tuku. V roce 2024 získal ocenění Mlékárenský výrobek roku.
Valašská Kyška
Jedná se o kysaný mléčný výrobek s probiotickou kulturou (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Obsahuje 1,5 % tuku.
zdroj a foto: TZ, Mlékárna Valašské Meziříčí