|

Skvělé pití nejen pro Hrad

Řemeslnou firmu, která dodává soudky pro Pražský hrad i exklusivní láhve pálenky do profesionálních soutěží, v nichž opakovaně vítězí, najdete kousek od Prahy v části Jílového, nesoucí název Radlík. Ta lokalita a podle ní i ta palírna.

Tři roky po sobě ocenění jako Palírna roku, zlaté medaile za Hruškovici Williams, za Vínovici z dubového sudu, za Třešňovici, za Rynglovici a ořechový likér. Takže palírna ne obyčejná. Její lahvinky v běžných obchodech nenajdete.  Zato u fajnšmekrů patří nejen ke slavnostním příležitostem, ale i do sbírek.

Začínali na sklonku minulého století zcela skromně jako pěstitelská pálenice. Ovoce v okolí bylo dost, takže vítaná služba spoluobčanům. Tu službu kvůli nim udržují dodnes, třebaže by zvlášť při loňské neúrodě podnik rozhodně neuživila. Ano, podnik, jakkoliv stále rukodělného charakteru. Protože vedle přežívající pálenice je tu již více než deset let profesionální palírna. Nevelká objemem, velká kvalitou. Zatímco do pálenice vozí lidé ovoce nebo i zakvašený mošt nejčastěji na přívěsu, na dvůr palírny jezdí kamiony například se švestkami z Moldávie nebo hruškami z Lombardie. Proč? Zjistili, že ty moldavské švestky mají větší cukernatost než naše domácí. Inu, víc sluníčka se nezapře. V Lombardii mají zase nejlepší – nejvoňavější – hrušky Williams. V tomto případě to vyjde dráž, ale s tím se u kvality musí počítat. I v tom je část tajemství medailových úspěchů. To hlavní je ovšem v hlavách a srdcích výrobců. Protože výroba kvalitních destilátů je alchymie.  

Platí tu heslo, že ušlechtilost je víc než kvantita. Komu jde o laciné alkoholové opojení, ať zamíří jinam. Tady jde o uspokojení fajnšmekrů v každém směru. Pochutnat si a vychutnat. Vstupujeme do říše alchymie, kde se ovoci, jeho kvašení a destilaci věnuje neustálá pozornost a péče. A také nadšení a láska i vynalézavost a hravost. Od výběru ovoce po tvar lahví a vzhled etiket, které se i v dnešní přetechnizované době lepí ručně. Destiluje se ovšem s moderním vybavením, včetně originálních vychytávek destilatiéra  Kamila Kutiny, který sleduje produkt a dolaďuje chuť se stejnou vášní, jako o tom vypráví. Takže požitkem je nechat se od něj provést a zasvětit do tajů toho, co právě kvasí, co zraje i jak se vybíraly názvy a viněty pro pálenky. I to, že jakkoliv zde ctí řemeslnou tradici, tak ji klidně spojí i s nejmodernějšími technologiemi a třeba na vzhledu některé ručně lepené viněty se podílela umělá inteligence.

Palírna v Radlíku je tak trochu 3 v 1: můžete si tam zavézt svou úrodu ke zkapalnění, zakoupit výtečnou pálenku či likér pro oslavu nebo do sbírky – a last but not least zažít s přáteli či spolupracovníky prohlídku s výkladem a ochutnávkou, abyste k té lahvince měli i vzpomínku a zároveň předem věděli, která vám bude nejlépe chutnat.

Eva Mráčková
Czech Travel Press

foto: Edita Volková

Podobné příspěvky