Vánoce mnoha vůní v Betlémské kapli
Vůně jsou letos hlavním tématem Vánoční výstavy, která se každoročně koná v Betlémské kapli v historickém centru Prahy. Letos bude probíhat od 29. 11. 2024 do 2. 1. 2025. „Tradičně to jsou hlavně perníky, které dokážou krásně provonět výstavní prostory. Je to díky „devateru“ koření, které se v utajovaném poměru do perníkového těsta přidává,“ říká Blahoslav Lukavec, „duchovní otec“ výstavy s více než 40letou tradicí.
Vůně živého vánočního stromečku
Lidé si do svých příbytků přinášeli zeleň v nejrůznějších formách jako symbol života již dávno v předkřesťanské době. Přitom vlastní stavění a zdobení vánočních stromků je velice mladým zvykem. Vlastní vánoční ozdobený stromeček u nás poprvé veřejnosti představil divadelní režisér Jan Karel Liebich v roce 1812. Stavění stromečku se mezi domácnosti šířilo velice pomalu a na venkov se mnohdy dostávalo až po roce 1918.
Vůně kadidla, myrhy, purpury a františka
Kadidlo a myrha jsou vonné pryskyřice z různých druhů kadidlovníků a myrhovníků. Tyto pryskyřice, mnohdy velice vzácné a ceněné jako zlato, se používaly k vykuřování, léčení a byly také součástí balzamovacích směsí a starých parfémů. I mudrcové z Východu Ježíškovi přinesli vedle zlata také kadidlo a myrhu.
Vůně hořících svíček
Svíčky, obzvláště jsou-li z včelího vosku, příjemně voní a k Vánocům neodmyslitelně patří. Stejně tak velmi charakteristická, a ne každému příjemná, vůně hořících prskavek, které se zavěšují na vánoční stromky.
Vůně pečeného cukroví, zvláště pak perníku
Už sama příprava těsta a následné pečení se stávají zdrojem mnoha vůní, jejichž podstatou je aromatické koření: vanilka, zázvor, hřebíček, skořice, a další ingredience – například kakao, citronová kůra, rum a další. Typickým vánočním cukrovím je perník. „Na našich výstavách jsou to tradičně hlavně perníky, které dokážou krásně provonět výstavní prostory. Je to díky „devateru“ koření, které se v utajovaném poměru do perníkového těsta přidává. Špičkoví perníkáři tají i zdroj kvalitního koření, neboť v supermarketech jej nekupují,“ vysvětluje hlavní organizátor Vánoční výstavy v Betlémské kapli Blahoslav Lukavec z Bonsai servis Praha s tím, že právě druhům a tvarování perníků včetně jeho koření bude věnována část prostoru výstavy.
Vůně čokolády
„Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického stromu kakaovníku pravého. A právě historii, výrobě a druhům čokolád se budeme na letošní výstavě také věnovat. Začneme vlastními kakaovými boby, jejich druhy, fermentací, kakaovým máslem a pak nejrůznějšími čokoládovými produkty. U nás pak zabrousíme i do vánočních čokoládových kolekcí, které jsou staré přibližně 130 let a prošly i zajímavým „politickým“ vývojem,“ upozorňuje Blahoslav Lukavec.
Vůně marcipánu
Marcipán pochází z Orientu a do Evropy se ve větší míře rozšířil až po objevení Ameriky a následném rozšíření cukrové třtiny. Tato sladká cukrářská hmota mnoha charakteristických vůní, vytvořená převážně z mandlí, k našim Vánocům rovněž patří.
Vůně bylinek
Výstava připomíná i bylinky, které se používaly na přípravu čajů, do pokrmů a také na vykuřování příbytků.
Tip pro zvídavé: Na výstavě návštěvníci naleznou i alchymistickou laboratoř, kde budou organizátoři názorně předvádět, jak se z různých rostlinných materiálů získávaly destilací vonné oleje.
K účasti na výstavě organizátoři vyzvali vedle renomovaných tvůrců i širokou škálu dětských kolektivů od mateřských škol až po školy umělecké. Vystavovat budou i kolektivy z domovů důchodců. „Opět počítáme s tím, že se nám podaří zajistit ukázky lidových řemesel tvůrci, kteří jsou obdařeni titulem Nositel tradice lidových řemesel,“ uzavírá Blahoslav Lukavec z Bonsai servis Praha, „duchovní otec“ výstavy, která má u nás už více než 40letou tradici.
Výstava se koná od 29. 11. 2024 do 2. 1. 2025, otevřeno je denně od 9.00 do 18.00 hod.
(24. 12. a 31. 12. 2024 od 9.00 do 14.00 hod., 25. 12. 2024 a 1. 1. 2025 od 13.00 do 18.00 hod.)
Vernisáž výstavy se koná v Betlémské kapli 28. 11. 2024 v 16.30 hod.
Více informací: Ing. Blahoslav Lukavec, tel. 604 209 508, lukavec@seznam.cz
foto: Božena Marcínová