|

Sedmý šálek čaje

Zahřátí i poučení. Příběh čaje odvypráví botanická zahrada v Troji na své podzimní výstavě

Botanická zahrada hl. m. Prahy připravuje unikátní výstavu věnovanou čaji. Pod názvem Sedmý šálek čaje se uskuteční od 15. listopadu do 5. ledna 2025 ve výstavním sále v Ornamentální zahradě. Návštěvníci budou objevovat barvu, vůni a chuť nápoje, který změnil svět. Najdou odpovědi na otázky, jak a kde se čajovník pěstuje a sklízí, kdy se čaj dostal do Evropy, co všechno vyléčí, jak se správně připravuje a podává. Během víkendů bude otevřena i stylová čajovna. Expozici ve výstavním sále oživí kaligrafie Petry Vitáskové a výběr fotografií Michala Thomy ze souboru Čajválové. Zájemci si kromě čaje budou moci zakoupit i semena čajovníku a vypěstovat si ho doma. Výstava bude ve vybraných dnech otevřena i ve večerních hodinách společně s další atrakcí – 29. listopadu se areál promění v Křišťálovou zahradu, kde se venkovní expozice rozzáří instalacemi skláře Jiřího Pačinka.

Podzim v botanické zahradě je sám o sobě krásný a barevný. Rozkvétají typické podzimní trvalky a listy stromů a keřů se zbarvují do žluta, oranžova a červena. Snažíme se návštěvníkům zpříjemnit zamračené sychravé dny a připravujeme pro ně celou paletu podzimních akcí. Kromě tradiční přehlídky dýní toto roční období letos spojíme i s čajem a jeho příběhem – od semínka až po šálek lahodného nápoje. Výstava Sedmý šálek čaje zve k putování po místech, kde se čaj pěstuje, a připomene jeho historii. O víkendech také nabídne zahřátí v čajovně od Lao Tea House. Sérii podzimních akcí doplní výstava Křišťálová zahrada, představující sklářskou tvorbu Jiřího Pačinka, a také oblíbené večerní prohlídky skleníku Fata Morgana,“zve Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Sedmý šálek čaje

Návštěvníky čeká od 15. listopadu pouť za čajem. Sedm zastavení jako „sedm čajových misek“ je seznámí s čajovou kulturou, historií i botanikou. Název výstavy Sedmý šálek čaje je inspirován starobylou čínskou básní z 9. století. Milovníci tohoto nápoje zde najdou odpovědi na otázky, jak a kde se čajovník pěstuje a sklízí, kdy se čaj dostal do Evropy, co všechno vyléčí a jak se správně připravuje a podává. Expozici oživí kaligrafie Petry Vitáskové a výběr fotografií Michala Thomy ze souboru Čajválové. Během víkendů si návštěvníci mohou dopřát lahodný čaj připravený čajovníky Lao Tea House a užít si procházku klidnou Japonskou zahradou, jež připomíná staré čajové zahrady a neztrácí své kouzlo v žádném ročním období. Výstava je věnována významné české sinoložce, paní Věně Hrdličkové, která by se letos na podzim dožila sta let. Paní Hrdličková dlouhodobě spolupracovala s botanickou zahradou a jako 50. osobnost projektu Kořeny osobností vysadila stewartii pseudokaméliovitou – právě v Japonské zahradě. Výstava Sedmý šálek čaje se koná až do 5. ledna 2025 ve výstavním sále v Ornamentální zahradě a bude otevřená denně od 9 do 16 hodin, od 29. listopadu pak ve vybraných dnech i od 17 do 21 hodin.

Džungle, která nespí a Křišťálová zahrada

Ani v letošní sezóně nebudou chybět večerní prohlídky skleníku Fata Morgana nazvané Džungle, která nespí. Procházky setmělými expozicemi jsou unikátní a příchozím poskytují zcela jiný zážitek než návštěva ve dne. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek. Na dobrodružnou výpravu noční džunglí se v tomto roce mohou zájemci vypravit od 15. listopadu do 14. prosince a znovu potom v zimních měsících na začátku roku 2025. Večerní komentované prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu v šesti skupinách postupně od 17 až do 20 hodin.

Podzim a zimu ve venkovních expozicích prozáří roztodivné květy, nevídané rostliny, ale i zvířata, které vyrostly pod rukama uměleckého skláře Jiřího Pačinka a jeho kolegů ze sklárny Pačinek Glass. Výstava Křišťálová zahrada ozdobí Ornamentální zahradu a přilehlé expozice od 29. listopadu a ke zhlédnutí bude až do 2. února 2025. Její součástí bude i ukázka skleněné ikebany, což je japonské umění aranžování květin. Drobné skleněné výrobky, dekorace a dárky z dílny Pačinek Glass si návštěvníci budou moci i zakoupit. Podrobné informace o akcích Botanické zahrady Praha najdete na www.botanicka.cz

Podobné příspěvky